Honningen biene produserer er fra blomster i Sætre og nærmiljøet rundt. Kjøper du Sætrehonning så støtter du aktivt pollineringen og faunaen her på Sætre.
Sætrehonning produserer følgende typer honning.
Skogshonning er flytende og ferskvare. Den er ettertraktet og veldig populær når den først er tilgjengelig.
Dessverre vil den krystallisere seg over tid. Det er ikke noe feil med honningen, den kan benyttes til varme drikker og matlaging, men på brødskiva vil den ha en konsistens som minner om flytende sukker.
Grunnen til at honning krystalliserer seg er den høye andelen av glukose. Du kan reversere honningen tilbake til flytende form ved å forsiktig varme den opp til ca 35 grader og røre den ut. 35 grader er den samme temperaturen som biene har i kubene, og dette foringer ikke næringsstoffene i honningen.
Skogshonning er honning som biene har produsert i mai, og består hovedsakelig av blåbær, tyttebær og noe løvetann.
Normalt er denne honningen tilgjengelig fra uke 24 (mitt i juni), og blir normalt utsolgt tidlig på høsten.
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g, 500g, 900g og 7.5kg
Kremet Sommerhonning er smørbar kremete og har en tilnærmet evig holdbarhet.
Norsk honning vil krystallisere seg over tid. Grunnen til dette er den høye andelen av glukose i Honningen. For at honningen skal holde seg kremet og smøremyk må birøkteren ta kontroll over krystalliseringsprosessen.
Dette gjøres ved å røre honningen etter at den er slynget og silt.
Det tilsettes altså ikke noe i honningen, den bare røres til den er kremete.
Metodene som benyttes til å kreme honningen er mange. Mange rører for hånd, morgen og kveld i flere uker, før honningen tappes på glass. Noen poder honningen med honning som allerede er kremet og rører en gang før den tappes på glass. Selv benytter jeg en røremaskin som rører honningen i 15 minutter, hver time i to til tre uker. Røremaskinen tar 280 kilo honning om gangen, etter tre uker tapper jeg ut ca 200kg honning fra røremaskinen, og tilsetter 200kg honning som skal kremes. Ettersom mye av honningen i tanken var kremet går neste runde mye fortere. Etter ca en uke har den rett konsistens og kan tappes på glass. Den siste prosessen gjentas til jeg er ferdig.
Resultatet er en fløyelsmyk honning som holder seg i årevis.
Sommerhonning er honning som biene har produsert før linden blomstrer en eller annen gang i starten av juli.
Den består hovedsaklig av blomster villbringebær, men også nektar fra blomster i hagene her på Sætre.
Sommerhonningen er søt og mild på smak.
Normalt er denne honningen tilgjengelig fra uke 27 (starten av juli), og blir normalt utsolgt rundt påske året etter.
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g, 500g, 900g og 7.5kg
Lindehonningen har en veldig særegen smak. En blanding mellom mentol og mint. Den er lys, nesten hvit i fargen.
Honningen kommer fra lindetrærne, som desverre ikke gir honning hvert år.
Lindetrærne blomstrer tidlig i juli, og hvis de gir nok nektar høstes denne inn til Lindehonning.
Normalt er denne honningen tilgjengelig fra uke 31 (starten av august).
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g, 500g og 900g
Sensommerhonning er honning som biene høstes etter at lyngen blomstret.
Det er kubene som ikke lyttes opp på lyngmarkene i fjellet som produserer Sensommerhonning.
Sensommerhonningen vil inneholde lyng, kløver, geitrams og andre blomster som viser sin prakt litt sent på sommeren. Sensommerhonningen vil også inneholde litt lind og sommerhonning som jeg ikke har høstet tidligere.
Sensommerhonningen er mer aromatisk i smaken enn Sommerhonningen, mørkere, men ikke så kraftig som ren Lynghonning.
Normalt er denne honningen tilgjengelig fra uke 40 (starten av oktober).
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g, 500g, 900g og 7.5kg
I slutten av juli/starten av august pakker jeg sammen de sterkeste kubene og reiser opp på lyngtrekk.
Det er nesten umulig å produsere ren lynghonning i området rundt Sætre. Grunnen til dette er at det er mye annet enn lyng som blomstrer samtidig, blant annet kløver, lind og geitrams.
På Søre Vegglifjell har jeg bigård på snaufjellet, 880 meter over havet. Der oppe er det et lyngheier i overflod og biene får seg en siste boost med å hente inn nektar fra lyngen.
Lyngtrekket pågår i ca en måned rundt august og er bienes siste arbeidsøkt for året.
Denne siste arbeidsinnsatsen er avgjørende for bienes mulighet til å overleve vinteren. Lyngtrekket gir sterke bifolk (mange bier), og dette gjør det igjen mye lettere å overleve den kalde vinteren.
Lynghonningen har en sterk, kraftig og god smak, og er mørkere i fargen enn sommerhonning.
Normalt er denne honningen tilgjengelig fra uke 40 (starten av oktober).
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g, 500g, 900g og 7.5kg
Håøya Sommer produseres i samarbeid med Håøya Naturverksted ute på Håøya.
Dette er honning fra blomstene som blomstrer før linden blomstrer i starten av juli.
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g
(Håøya Sommer er kun til salgs hos Håøya Naturverksted ute på Håøya, jeg selger ikke denne selv direkte til forbruker.)
Håøya Lind produseres i samarbeid med Håøya Naturverksted ute på Håøya.
Ute på Håøya får biene lov til å bli med på nektarfesten fra lindeskogen. Nektaren tørker biene ned til lindehonningen, som senere kan kjøpes på glass av Håøya Naturverksted.
Lindehonningen har en veldig særegen smak. En blanding mellom mentol og mint. Den er lys, nesten hvit i fargen.
Honningen tappes i følgende størrelser: 125g
(Håøya Lind er kun til salgs hos Håøya Naturverksted ute på Håøya, jeg selger ikke denne selv direkte til forbruker.)
Håøya Høst produseres i samarbeid med Håøya Naturverksted ute på Håøya.
Dette er honning fra blomstene som blomstrer etter linden har blomstret ferdig i mitten av juli.
Honningen tappes i følgende størrelser: 250g
(Håøya Høst er kun til salgs hos Håøya Naturverksted ute på Håøya, jeg selger ikke denne selv direkte til forbruker.)